COVID-19: Raktárunkat ez nem érinti. Szállítási határidő 1-3 munkanap.
Najniže cijene
Isporuka drugi dan
Autorizirani distributer
Besplatna dostava za vaporizere

Vodič za kupovinu vaporizera

Uvijek imajte na umu da najkvalitetniji ili najskuplji vaporizer nema sam po sebi najbolju vrijednost ako ne odgovara vašim potrebama. Na tržištu je u ponudi sve više različitih vaporizera, a ta paleta izbora može zakomplicirati proces odabira i najiskusnijim korisnicima, kamoli onima koji se tek upoznaju s ovom vrstom proizvoda. Pa, kako odrediti koji uređaj je za vas? Koje su prednosti i mane različitih načina vapeanja? Ne postoji univerzalni „najbolji“ vaporizer, samo onaj koji najbolje ispunjava uvjete koji su vama osobno krucijalni, a njih je, na sreću, moguće odrediti. Složili smo popis faktora koje se isplati uzeti u obzir, a na vama je da odredite koji od njih su za vas najvažniji:

 

BUDŽET

Iako se ne može osporiti generalna poveznica između cijene i kvalitete, moguće je naći izvrsne vaporizere po pristupačnim cijenama. Cijene u trgovini MagicVaporizers kreću se od 749 kn za jednostavan, ali pouzdan Magic-Flight Launch Box do 3499 kn za Volcano Digit kojeg neki smatraju Rolls Royceom vapeova. Najširi izbor možete naći u rasponu cijena od 1000 do 2000 kn u koji upadaju i neki od najpopularnijih uređaja kao što su Arizer Solo 2 i DaVinci MIQRO.

 

Značajno jeftinije vaporizere možete pronaći na eBay-u i raznim drugim web stranicama, ali u tim se slučajevima vjerojatno radi o kopijama ili jednostavno uređajima izrađenim od niskokvalitetnih materijala. Oni također uglavnom nisu pokriveni jamstvom, ili jamstveni servis ne možete dobiti kada vam zatreba. Neovlašteni prodavači često nude brandirane uređaje čija je cijena znatno niža od cijene koju navodi sam proizvođač, što može zakomplicirati usluge jamstva ili se ispostaviti da su uređaji zapravo kopije.

 

POUZDANOST

Pouzdanost je presudna ako se na svoj vaporizer oslanjate za terapiju. Generalno pravilo je da su uređaji jednostavnog dizajna mnogo pouzdaniji jer manje toga može poći krivo. Složeniji vaporizeri traže visokokvalitetnu strukturu i materijale koji jamče pouzdanost. Provjerite recenzije kupaca i forume da biste saznali više o pouzdanosti vaporizera između kojih birate. Izvrsne recenzije ukazuju na uređaj vrhunske kvalitete. Osim toga, ako si to možete priuštiti, razmislite o tome da nabavite još jedan vaporizer za rezervu.

 

JAMSTVO

Bez obzira na to koliko je vaporizer pouzdan, uvijek postoji mogućnost da ćete se morati osloniti na jamstvo. Ako si ne možete priuštiti da ostanete bez svog vapea, apsolutno trebate dobru jamstvenu uslugu. Nije dovoljno imati dobro jamstvo na papiru; usluga mora ispuniti garanciju. Za te se potrebe opet možete osloniti na komentare kupaca i forume da biste saznali što možete očekivati.

  

VRIJEME ZAGRIJAVANJA

Budući da vaporizeri rade tako da zagrijavanjem povisuju temperaturu, svi se uređaji moraju zagrijati do svoje radne temperature. Većina to postiže za nekoliko sekundi, dok za druge taj proces može potrajati i do 30-45 minuta. Vaporizeri koji kao izvor topline koriste izravni plamen brzo se zagrijavaju, kao i neki prijenosni uređaji s baterijskim napajanjem. Na drugom kraju spektra nalaze se vapeovi s keramičkim grijačima koji se obično zagrijavaju dulje; ipak, neki od njih dizajnirani su s idejom da budu upaljeni cijeli dan, što bi značilo da su u funkciji čim se zagriju do radne temperature.

 

PRENOSIVOST

S obzirom na to da je vaš vaporizer proizvod višestruke namjene, možda nećete htjeti vezati njegovo korištenje za određeno mjesto. Dok je mnoge vaporizere lako prenositi, neki su razvijeni upravo za upotrebu u pokretu. Prijenosni vapeovi kompaktni su, lagani, lako stanu u džep ili malu torbicu i da bi radili nisu im potrebni priključci.

 

Neki smatraju da prijenosni vaporizeri ne rade dovoljno brzo ili jednostavno nisu učinkoviti kao neprenosivi uređaji. Dok su neki modeli u svakom slučaju uspješniji od drugih, uvijek imajte na umu da ono što nije dovoljno za nekog drugog može biti i više nego dovoljno dobro za vas.

 

PROCES UČENJA

Izvlačenje najbolje moguće pare iz mnogih vaporizera zahtijeva ovladavanje odgovarajućom metodom. Uređaji koji rade na plamen od vas traže regulaciju duljine plamena i načina upotrebe. S druge strane, vaporizeri koji parom pune balone jednostavni su za korištenje.

 

Dok proces učenja u početku može biti težak, obično ste kompenzirani kroz izvrsne rezultate. Međutim, ako ste nestrpljivi tip, pokušajte pronaći proizvod koji biste mogli uspješno koristiti čim uređaj izvadite iz kutije – vidjet ćete da su mnogi proizvođači razmišljali upravo o tome da korištenje njihovog vapea bude lako i početnicima i profesionalcima.

 

JEDNOSTAVNOST KORIŠTENJA

Važno je uzeti u obzir broj ruku potrebnih za pripremu vaporizera za korištenja i samu upotrebu. Onima koji traže iznimnu praktičnost ili imaju bilo kakva ograničenja motoričkih funkcija preporučuju se vaporizeri kojima se može baratati samo jednom rukom. Baratanje se odnosi i na pripremu i na upotrebu jer neki vaporizeri traže sitno mrvljenje aromaterapijske mješavine te vam korištenje mrvilice možda neće biti ugodno. Pretražite recenzije kupaca kako biste saznali koliko je lako koristiti svaki od vaporizera.

 

DIZAJN

Postoje dvije različite vrste vaporizacije: kondukcija, koja zagrijava materijal direktno kroz kontakt s vrućom površinom, te konvekcija, koja neizravno zagrijava materijal strujanjem vrućeg zraka kroz materijal. Svi vaporizeri koriste neke elemente obje metode, neki su specifično dizajnirani kao hibridi, ali većina je deklarirana kao uređaj s kondukcijskim ili konvekcijskim zagrijavanjem. Najveći broj novih vapeova koristi neku vrstu konvekcijskog zagrijavanja, ali se modeli koji koriste kondukciju i danas dizajniraju.

 

Modeli s konvekcijskim zagrijavanjem obično se smatraju superiornijima jer jednostavnije izbjegavaju izgaranje. Topli zrak prolazi kroz aromaterapijsku mješavinu te je zagrijava ravnomjernije, što također znatno olakšava kontrolu temperature. Modeli s kondukcijom prvenstveno zagrijavaju površinu, zbog čega općenito zahtijevaju sitnije mrvljenje i miješanje materijala između dvaju upotreba kako bi se više površine izložilo toplini. Oni su obično jednostavniji, kompaktniji i jeftiniji od konvekcijskih uređaja. Međutim, najnoviji modeli s kondukcijom minimizirali su ili se u potpunosti riješili svojih nesavršenosti pa ih nemojte isključiti iz konkcurencije samo zbog tehnike zagrijavanja.

 

INHALACIJA

Para se obično prenosi izravno preko duge cijevi (biča), cijevnog usnika (stabljike) ili izravno iz same jedinice, odnosno neasistiranom inhalacijom. Asistirana, neizravna inhalacija podrazumijeva punjenje vrećice ili balona uz pomoć ventilatora ili pumpe.

 

Tehnika prijenosa pare utječe na aromu: para koja dolazi izravno iz isparivača daje najbolju aromu, slijedi cijevni usnik ili stabljika, zatim bičevi, te konačno baloni ili vrećice. Posljednja opcija sadrži visok omjer pare i zraka, a para koja se nalazi u vrećici počinje se kondenzirati i smanjivati. Osim toga, nakupljanje pare na površini bilo kojeg sredstva za inhalaciju pare prije ili kasnije utjecat će na aromu.

 

MATERIJALI I PARNI PUT

Budući da su vaporizeri proizvod za terapiju, potrošači su zabrinuti zbog materijala koji se biranju za njihovu izradu, osobito onih koji se koriste za zračne i parne puteve. Gotovo svi ugledni proizvođači daju do znanja jesu li korišteni materijali sukladni s direktivom RoHS (o ograničavanju uporabe određenih opasnih tvari u električnim i elektroničkim uređajima) i navode informacije o supstancama koje se nalaze u zračnom putu, pogotovo nakon što se zrak zagrije.

 

PODEŠAVANJE TEMPERATURE

Podešavanje temperature ključno je iz dva razloga: ono vam za primarno omogućuje da izbjegavate izgaranje, a osim toga na specifičnim temperaturama oslobađate različite arome, što je najveća korist vaporiziranja. Izgaranje ne ispušta samo sve arome u isto vrijeme, već s njima oslobađa i toksine.

 

Mnoštvo vaporizera ima digitalne zaslone koji pokazuju temperaturu, ali ono što prikazuju načelno je temperatura grijača, a ne temperatura vaporiziranja. Ipak, iako ne prikazuju stvarnu temperaturu vaporizacije, oni omogućuju dosljedno korištenje iste temperature tijekom cijele sesije.

 

Neki vaporizeri nude jednostavno podešavanje koja služi istoj svrsi te vam omogućuje da odaberete istu postavku svaki put. Velik broj vaporizera ima fiksne postavke topline koje možete odabrati i time ponavljati različita iskustva, dok su neki vapeovi jednostavno unaprijed postavljeni na određenu temperaturu.

 

Vaporizeri koji nemaju određene postavke niti funkciju kontrole temperature temperaturom upravljaju ovisno o vašem korištenju. To obično od vas traži da naučite ispravno koristiti vaš uređaj: prebrzo korištenje dovodi do hlađenja, odnosno pare koja se ne uspijeva generirati, a presporo korištenje može dovesti do pregrijavanja i izgaranja. Usavršavanje nije tako teško kao što se može činiti te se isplati imati na umu da upravo neki izvanredni vaporizeri nemaju kontrolu temperature.

  

NAPAJANJE

Vaporizere mogu pokretati dva izvora energije: plamen ili struja.

 

Vaporizeri s plamenom koriste plin butan, obično iz vanjskog izvora kao što je upaljač. Iz tog razloga, neki korisnici izbjegavaju čak i one isparivače koji su posebno dizajnirani da zadrže butan izvan zračnog puta. U nekim se slučajevima butan koristi i interno za napajanje katalitičkog pretvornika.

 

Električni vaporizeri mnogo su popularniji i obično koriste neku verziju keramičkog grijača. Oni moraju biti uključeni u struju ili rade na baterije. Vaporizeri s adapterima manje su prenosivi i poznatiji su kao stolni modeli. Vaporizeri na baterije nazivaju se prijenosnima. Neki vaporizeri rade na izmjenjive baterijama, no većina ih ima ugrađenu, punjivu baterija. Problem s ovom vrstom vaporizera je u tome što sami ne možete bez napora promijeniti bateriju. Iako proizvođači pružaju uslugu zamjene po pristupačnoj cijeni, to zahtijeva slanje vaporizera kojeg onda ne možete koristiti dok ga ne dobijete natrag u svoje ruke.

 

EFIKASNOST

Šačica isparivača smatra se učinkovitijom od drugih, ali ta učinkovitost obično se postiže održavanjem temperature vaporiziranja i opterećenja niskima. Time se poboljšava aroma i proizvodi mnogo glađa para, ali možda se neće osloboditi sve arome koje tražite.